Beginnen

Komend weekend de eerste jonge duivenvlucht. Net als een groot deel van de liefhebbers wil, eind juli, begin augustus. En het is net als de weergoden het weten. De wind is naar Westelijke richtingen gedraaid en de temperatuur is een stukje lager geworden. Hierdoor wordt het in de containers minder heet en is de situatie voor de jonge duiven aanzienlijk beter. Hitte, containers en jonge duiven, een dodelijke combinatie. Alleen wordt hier in mijn ogen niets mee gedaan. Maar goed, komend weekend stapt een deel van mijn ploeg in. Gisteren de generale repetitie gehad. Voor de tweede keer naar Ommen geweest en net als alle andere keren heeft het lang geduurd voordat de eerste duiven thuis waren. Ook nu is nog steeds 1 exemplaar onderweg. Zo langzamer hand moet het kaf van het koren gescheiden zijn. Inclusief die van gisteren liggen nog 9 ongebruikte chipringen in het ringenblik. Die zijn om een of andere reden niet meer aanwezig. De teller staat op 21 stuks die mee kunnen en mee gaan. 

Enten.

Deze week een Duitse duif uit Leer. Ik had de duif al een tijdje. Goed verzorgd en gisteren op mijn werk los gelaten. Ik had de liefhebber gebeld en verteld dat ik haar los zou laten. Gisteravond belde hij mij dat de duif weer thuis was in een zeer goede conditie. Hij vertelde ook dat de zogenaamde jongen duivenziekte behoorlijk thuis hield en zorgde voor grote aantallen dode jonge duiven. Het probleem is bij onze Oosterburen groter dan bij ons. Ik vroeg hem of zij de duiven ook enten tegen Rota. Hadden ze niet gedaan. Een gemiste kans want wat blijkt. Dit jaar voor het eerste mijn jongen met paramyxo/rota geënt.  De eerste ronde 2 keer, de tweede 1 keer. Bij de eerste ronde heb ik in feite slechts 1 exemplaar gehad die niet helemaal happy was zeg maar. Inmiddels wel weer en zij kan binnenkort weer intreden. Op zich is aan de zieke duif niets te zien. Zit niet in elkaar of wat dan ook maar wil niet vreten en drinken. Ik heb in dit geval een spuitje TKK opgespoten (1ml) en daarna een paar dagen Balance (4ml). Hierna knapte ze meteen weer op. Wonderlijk spul. Op deze wijze kan ik van de antibiotica afblijven en de duiven op een natuurlijke wijze laten herstellen. Bij de tweede ronde, die dus slechts 1 keer geënt is, Heb ik meer problemen. Daar zit regelmatig eentje tussen met eerder genoemde kenmerken. Ik kijk hier verder niet naar. De meeste gevallen knappen zelf na een paar dagen weer op. Bij beide groepjes heb ik iedere dag TKK in het water en Balance over het voer. Daarnaast sproei ik bijna dagelijks, op advies van Hiemstra, met Balance in het hok. Duidelijk is in mijn geval dat een dubbele enting met para/rota en regelmatig sproeien dus werkt. 

Hertellen.

De meeste liefhebbers geven bij de eerste symptomen meteen een kuur. Ze weten niet of het wel of niet werkt. Gewoon doen onder het mom van baadt en het niet dan schaadt het niet. Over dat laatste heb ik zo mijn twijfels overigens. Duiven die ziek zijn geweest en antibiotica hebben gehad hebben een behoorlijke herstelperiode nodig. Speel je ze te snel dan zijn in sommige gevallen de verliezen behoorlijk. Dit wijst de praktijk bij sommige liefhebbers wel uit. Met Balance en TKK gebruik je natuurlijke middelen waarmee de duif sneller zal herstellen en je dus ook weer sneller kunt instappen. Maar, misschien sta ik komend weekend wel met een druppel aan de neus. Ik reken sowieso op enkele verliezen omdat een deel van onze duiven nu eenmaal niet de kwaliteit hebben om naar huis te komen. Afgelopen jaar 22 mee en 17 terug. Als dit zaterdag ook weer gebeurd, ben ik een tevreden mens. 

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.