Bijzonder weekend

Alles de revue latend passeren is dit de conclusie die we kunnen trekken. De mensen die de wijsheid in pacht zouden moeten hebben (IWB) lieten blijken dat ze de weergoden niet kunnen besturen. Die zijn onberekenbaar. In het kort kunnen we stellen dat als je de oren laat hangen naar dit instituut in dubieuze situaties, het bijna zeker is dat je de strontkar over je heen krijgt. En dat terwijl je misschien wel de beste bedoelingen hebt. Het ging dus mis, dat kunnen we stellen. Daar waar het bestuur van onze afdeling de beslissing nam om op zaterdag te gaan korven, i.p.v. op vrijdag, korfden de meeste afdeling gewoon op vrijdag in. En dat bleek achteraf, en dan kun je meestal een koe in de kont kijken, de juiste keuze. Dat niet overal de vluchten soepel verliepen namen ze dan op de koop toe. Er kon in ieder geval gevlogen worden. Door de beslissing om op zaterdag te korven werd een bepaalde groep liefhebbers uitgesloten van deelname. Dit overigens wel op vrijwillige basis want van een verbod is natuurlijk geen sprake. Dat in deze groep grote eventueel onvrede is ontstaan zou niet vreemd zijn.

Diervriendelijk.

De voornaamste reden om te gaan verhuizen naar de zaterdag als inkorfdag lag in het welzijn voor mens en duif. Aldus het bestuur van onze afdeling. Met deze insteek ben ik het helemaal eens. Dat sommige mensen hierover echter hun twijfel hebben moge duidelijk zijn. Het financiële aspect mag in deze zeker niet uit het oog verloren raken. Gezien de hitte op vrijdag, en het daarbij behorende hitteprotocol, mochten maximaal 24 of 23 duiven in de mand. Kijkend naar de voorgaande vluchten zou dit betekenen dat met 4 containers richting Chimay zou moeten worden gereden. Door naar de zaterdag te gaan zou dan 1 container uitgespaard kunnen worden omdat van een hitteprotocol geen sprake meer zou zijn. Uitdrukkelijk werd vermeld dat zaterdag weer 31 duiven in de mand konden. Kijkend naar de mannen die aan het inkorven waren kun je daar een vraagteken bij plaatsen. Drijfnat waren ze en dat kwam niet door de regen. Allemaal vraagtekens waar liefhebbers nu tegen aan lopen. Misschien dat richting de leden openheid van zaken komt. 

Niet snel genoeg.

Op zondag konden de duiven na het wegtrekken van de bewolking en het open breken van de lucht, gelost worden on 10.40 uur. Met een wind, die aan de kust stormachtig was en in het binnenland hard, zouden de eerste duiven met gemak de grens van 2.000 meter moeten kunnen halen. Niets bleek minder waar. Sterker, geen duif haalde de 1.800 meter grens en dat is met deze wind hoogst merkwaardig. Ik kijk sinds kort niet meer op meldingslijsten of wat dan ook. Kwestie van voor de eerste aankomst niet kokend bij het hok staan vanwege te laat. Telefoon lekker in huis en maar zien wanneer de eerste komst. Als je dan rekent op een vliegduur van 3 uur en je klokt de eerste pas na 3.5 uur dan vrees je het ergste. Nadat de meeste thuis zijn kijk je eens op de meldlijst en zie je tot grote verbazing dat dus geen duif de beoogde snelheid gehaald heeft. Vreemd. De liefhebbers die ik sprak waren bijna allemaal unaniem van mening dat dit eigenlijk niet kon. Maar goed, de kaarten waren geschud en de uitkomst was niet als voorspeld. DE vlucht kende overigens een goed verloop al zaten tussen de eerste aankomsten wel gaten bij veel liefhebbers. Als laatste viel mij gisteren een artikeltje op facebook op. De Belgen maakten melding van een lossing met jonge duiven in Chimay op hetzelfde tijdstip als de onze. Dit is wel een hele vreemde bizarre situatie. Op beelden van onze afdeling is overigens niet duidelijk te zien of dat hier überhaupt sprake van was.  

Alles terug.

Voor de 2e keer op rij alles terug en dat op de zelfde dag. Een wonder. Sterker, 20 mee en 21 terug. Op zaterdag liep een duivin in de tuin die op Blankenheim achter gebleven was. Ze zag er uit als een echt zwerverstype. In tegenstelling tot voorgaande week kwamen de duiven nu wel goed naar huis. Alleen de echte kopduif ontbrak. Men vraagt dan, “wat heb je der aan gedaan”. Niks, helemaal niks. Hetzelfde blijven hanteren en hier aan vast houden. Wat bij dit systeem niet wil renderen moet het veld ruimen. DE vliegploeg bestaat tot komend weekend nog uit 20 deelnemers maar dit aantal zou over 2 weken wel eens behoorlijk verminderd kunnen zijn. De eerste 2 waren beide jaarling duivinnen die op de eerste africhting achter gebleven waren. Op zich is dit al vreemd. De duiven beginnen op dit moment behoorlijk pennen te gooien. En dat terwijl ze slechts 10 dagen hebben zitten te broeden en daarna niet meer herkoppeld zijn. Misschien dat dit een teken is dat de meeste ellende achter de rug is. Maar te snel ruien, daar ik zit ik nu niet op te wachten. 

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.