Dinsdag, 11 juni 2019

Zuid/Oostenwind.

Mensen die echt iets van duiven weten, spreken al jaren over het spelen van duiven met genoemde wind, Niet doen!!!!  Ik ben het helemaal eens met M.v.Z.. Die schreef eens in zijn column dat vluchten met hitte en regen meest geen doorgang vinden terwijl als het mooi weer is en een wind uit (Zuid)Oostelijke richtingen de vluchten altijd door gaan. Beter is om dan geen duiven te spelen. Ooit maakten wij dit een keer mee. De eerste jonge duiven vlucht met Oost, Zuidoostenwind. Een ramp van formaat. Slechter kun je het niet treffen. Hokken die bijna geen pluim thuis kregen. Zelfs oude duiven hebben de grootste moeite met deze omstandigheden. Kijk de uitslagen maar eens na en u zult de zelfde conclusie als mij trekken. Nu wil het geval dat afgelopen zondag dat afdeling 5 de duiven loste. Ook hier was, tenminste in Frankrijk, sprake van een Zuidoostenwind. Nu zal dit niet het enige obstakel zijn geweest maar dat het heeft mee geholpen aan een tragisch verloop lijkt mij zeker. 

Een wijs besluit.

Was het om uit te stellen naar de zondag. Zaterdag was het in onze omgeving beestenweer. Een hond stuurde je niet naar buiten. Toch losten diverse afdelingen de duiven. Een gejaagd door de wind versie maar dan in de meest extreme vorm. Ze gingen zo hard dat zelfs een snelheidsrecord uit de vorige eeuw sneuvelde. Reden voor de landelijke pers hier meteen bovenop te duiken. Zondag konden de duiven vroeg uit de veren en de manden gingen allemaal mooi op tijd los. Het is geweldig om te zien hoe de lossingsmensen alles op sociale media laten zien. Foto’s van de losplaats in de morgen, beelden van de lossing. Nogmaals, een verademing. Helemaal vergeleken met hoe het was. Met name de vitesse vluchten kenden een snel verloop. Het duurde geen 10 minuten dat de prijzen verdiend waren. De fond verliep iets stroever maar kende geen noemenswaardige verliezen bij ons in de buurt. De hokken met duiven in forme pakten ook nu allemaal goed. Op mijn hok heerst geen forme maar toch een duif mooi op tijd. Sterker, voor het eerst 50% prijs. Een wonder. Of eigenlijk niet want de mindere goden waren thuis gebleven. Slechts 8 mee en 4 hiervan dus in de prijzen. En net als de meeste keren alle 4 kleinkinderen van de Belg 96. Een wonderduivin is het niet maar dat het een goed kweekmoedertje is mag duidelijk zijn.

Jonge duiven.

De vluchten komen net te vroeg voor mijn jongen. Alles is onder controle maar je ziet aan het trainen dat ze het nog niet hebben. Luisteren doen sommigen nog niet best. Komt nog wel. Verder zien ze der prima uit. Niets van te zeggen. Afgelopen vrijdag heb ik ze laten enten. Dat is allemaal goed afgelopen. Nu nog tegen pokken en dan kan ik mij storten op het jonge spul. Ze zijn zeer belangrijk omdat een groot deel van de oude vogels niet geschikt is om mee te vliegen. Grote verliezen zou in feite het einde duivensport betekenen. Met de laatjes had ik al niet veel geluk, afgelopen vrijdag kwam een exemplaar lopend terug. Vleugel kapot. Misschien dat ze nog herstelt maar ik heb zo mijn twijfel. Zodra de laatjes goed rond vliegen zullen ze samen met de vroege jongen gaan trainen. Vanaf dat moment kan het africhten min of meer gebeuren. 

 

 

 

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.