Donderdag, 11 juli 2019

Mislukt.

Wat een weekend. Een beetje laat bericht, dat wel. Voor onze duiven wordt de container het 2e huis. Op zaterdag lossen is de laatste weken een probleem aan het worden. Ook dit weekend werkten de weergoden Noord Nederland tegen. Een slecht weergebied trok van Noord naar Zuid en ja, dan zijn wij het haasje. Overstaan naar zondag. Voor de jongen en oude vitesse duiven levert dit in de regel geen problemen op. Met name de oude duiven waren in een poep en scheet terug. De jonge duiven, en dan met name die al eerder mee geweest waren, hadden ook weinig problemen. Anders lag het met de jongen die voor het eerst in de mand gingen. Bij sommige liefhebbers zijn hiervan een behoorlijk aantal achter gebleven. Jammer want hierdoor ligt het jonge duivenspel in Noord Nederland op zijn gat vanwege een wel hele lage deelname. Dit gaat weer geld kosten denk ik. De oude duiven die mee waren op de fond kregen het ook bepaald niet cadeau. Zij kregen op de weg terug naar huis te maken het front dat een dag eerder van Noord naar Zuid trok. Volgens een artikel op de site van afdeling 6 Noord-Holland had dit front op moeten lossen, aldus de weerdeskundigen. Maar i.p.v. oplossen werd het meer geactiveerd met als gevolg een brede strook regen. Voor veel duiven een brug te ver. Op maandagmorgen was op sommige plekken het concours nog niet gesloten. En dan is dus zeker nog 75% onderweg. Op diverse hokken zijn broedhokken leeg gebleven. Toch komen in de loop der tijd nog veel duiven terug. Dit is altijd zo. Toch jammer dat de deskundigheid op weersgebied niet toereikend gebleken is om dit te voorkomen. Halverwege het seizoen snakken veel liefhebbers al naar het eind.

Mee doen

Het is allemaal teveel zeggen ze. Hierin zit een kern van waarheid. Maar niemand verplicht liefhebbers om overal aan mee te doen. Die keuze maken liefhebbers zelf, niet een afdeling of wat dan ook. Ikzelf heb voor het seizoen de keuze gemaakt om alleen doffers op vitesse- en midfondvluchten te spelen. Dat het niet gaat zoals gehoopt speelt hierbij geen rol. (Mooi is dit overigens niet maar dat is een ander verhaal.) Druk heb ik het zeker niet. Ik maak mij dan ook niet druk over een overvol programma. Erger is het voor verenigingsmensen. Die moeten iedere keer maar weer opdraven om klokken aan te slaan, duiven in te korven, klokken af te slaan en uitslagen te maken. Respect heb ik voor deze mensen!!!. 

Duivinnen.

Ik heb al een tijdje enkele duivinnen bij de jongen in zitten. Die trainen al een tijdje mee. Heb ik afgelopen week al verteld. Afgelopen zondag 5 duivinnen mee. Ik rekende nergens op vanwege geen ritme. De eerste was een doffer maar nummer 2 en 3 waren meteen duivinnen. Voor mij bijna niet te bevatten. Wat doe ik dan verkeerd met de doffers????. Ik weet niet hoe het met de jonge duiven op de 2e tour gaat aflopen maar zeker is, als voldoende overblijven, dat ik in 2020 met duivinnen ga spelen. Overigens is 1 duivin nog steeds onderweg. Ongelukje???. 

Jongen. 

Omdat de duivinnen goed naar huis kwamen denk ik dat het met de gezondheid bij de jongen dus wel goed zit. Ze trainen ook prima en stormen s’morgens het hok uit. Dat was een tijdje terug wel anders. Dinsdag voor het eerst met de jongen op pad. Na de morgentraining gingen ze de mand in. Ik heb ze in groepjes gelost op ongeveer 10 kilometer. Het vertrek van de eerste groep was wel heel slecht. Na 20 minuten vlogen ze nog steeds rond. Daarna vertrokken ze maar nadat groep 2 los ging waren ze toch ineens weer terug. Toen opnieuw een tijdje gewacht en de volgende groep los te laten. Na nogmaals een kwartier gewacht te hebben ging de laatste groep de lucht in. Daarna naar huis maar bij thuiskomst zag ik niets rond vliegen. Ik kreeg een slecht onderbuikgevoel maar dat verdween bij de eerste blik in de ren. Hierin zaten 3 groepen. Een meevaller dus. De laatste groep van 17 ontbrak nog op het appel. hiervan kwam na een uur een oude duivin alleen terug. Na anderhalf uur, op een paar na, de rest. Volgens mij is alles terug gekomen, de laatsten de volgende morgen. Al met al tevreden maar ik ben nog maar net begonnen.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.