Heer en meester

Afgelopen zaterdag de 2e vitessevlucht. En nu al kun je zien dat het voor de broers Leideman eentje gaat worden met een gouden randje. Van dik 17 duizend duiven de eerste 9 pakken is slechts voor heel weinig mensen weg gelegd. Niet voor Bert en André. Diverse keren wisten ze met overmacht de overwinning binnen te slepen. Dit kan alleen met kwaliteit onder de pannen. En dat hebben ze, ga daar maar van uit. Niets meer en niets minder. Geen poeders of pilletjes wat ik wel eens hoor. Hoe minder rommel, hoe beter de prestaties. Daar zijn kampioenen het wel over eens. Afgelopen week een kwalitatief goed artikel van de combinatie Ebben in “de duif”.  Ook hier geloven ze niet in super prestaties in combinatie met antibiotica. Een stap voorwaarts zijn zeker 3 stappen achteruit in de toekomst. Het is niet voor niets dat gekende liefhebbers  zeggen dat wat je koopt, je ook krijgt. Duiven kopen bij liefhebbers die regelmatig “iets” in de drinkpot hebben is het zelfde als ziekten op je hok halen. Vanwege weinig of geen weerstand. Liefhebber K moest net na het uitkomen van de eieren de duiven al 4 in 1 mix verstrekken. Anders hadden ze geen kans van overleven. Waar gebeurd. Zodra antibiotica belangrijker is dan goed voer is het eind zoek. Kort op de bal spelen is in dit geval de plank volledig mis slaan in mij optiek. 

Pech.

Zaterdagmorgen de klok aangesloten. Alles oké. Met een gerust hart s’ middags de duiven zien thuis komen. Het zou een mooie vlucht worden. Alle ingrediënten hiervoor waren aanwezig. Mooi op tijd ineens een duif. Na enig getreuzel op de plank maar geen piep. Dit gebeurd wel vaker, dus de duif gepakt en opnieuw geprobeerd. Het was en bleef stil. Klok aan en uit en toen bleek dat in de tussentijd de antenne de geest had gegeven. In de garage heb ik een systeem staan om de klok klaar te maken voor inkorven. Hier kan ik ook op klokken natuurlijk. Toen uiteindelijk de verlossen piep werd gehoord waren vele minuten verstreken. Op de camera kon ik achteraf zien dat deze duivin ruim de eerste had gepakt in de club. Daar heb ik nu niets meer aan. Daarnaast zijn er ergere dingen in het leven. Positief was dat ik mijn beweging wel heb gehad. Na 10 duiven vond ik het genoeg en heb een andere antenne geplaatst. Daar had ik toen ook vene tijd voor. Meteen was het euvel verholpen. Beter opletten in de toekomst. Overigens was mijn eerste duif opnieuw een dochter van de Belg 96 met een zoon van Moritz van Jan Westen. Als jong vloog ze ook al eens een eerste met voorsprong. 

Jongen duiven.

Afgelopen week voor het eerst naar buiten. Heel voorzichtig natuurlijk. Vanaf maandag jaag ik ze met de stok het hok uit. Allemaal naar buiten. Hoe snel dit in een paar dagen tijd gaat. Vanmorgen al een groepje heel hoog in de lucht. KOmende week gaat de rest ook vliegen. Luilekkerland wordt ingeruild voor een trainingskamp zeg maar. Ze beginnen overigens behoorlijk kaal te vallen. Dit komt het willen vliegen niet ten goede natuurlijk. Maar dat is nu niet anders. 

Bloedluis.

Voordat de vluchten beginnen worden alle duiven behandeld tegen luis en ander ongedierte. Dit doe ik met een druppel in de nek bij de duiven. Het hok wordt ingespoten met Dasty, een uitstekend middel tegen ongedierte en met name bloedluis. Het laatstgenoemde “huisdier” kan een waren plaag voor liefhebbers worden en meest zonder dat je het door hebt. Gisteren naar Aldert voor onderzoek. Duiven tip top in orden maar inde mest vond hij een dode bloedluis. Dood, gelukkig. Maar dit exemplaar heeft natuurlijk geleefd. Opletten is in dit geval noodzaak. Dus bij thuiskomst meteen Dasty uit de kast en alle zitplaatsen ingespoten. Ruikt het hok ook meteen weer lekker fris. Zo af en toe dit middel gebruiken kan geen kwaad. Vanaf komend weekend maar een tijdje Stopmite over het voer.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.