Kabbelen

Dat doet het op dit moment. Zodra de wintertijd zijn of haar intrede doet slaat bij mij min of meer een kleine depressie toe. Ik vind de winter helemaal niets. Gelukkig is de winter nu nog niet aan de orde maar het zit er wel aan te komen. De duiven zitten mooi op rust. Af en toe het hok schoon maken, 1 keer per dag voeren en thats it. Meer is ook niet nodig. Wel belangrijk vind ik de kwaliteit van het voer. Doordat het (goed)voer tegenwoordig aan de prijs is kijken mensen naar alternatieven. Ze komen dan vaak een goedkope mengeling tegen en kopen die. Voer is voer toch?.  Nou, niet bepaald. Kijk je bij een goedkope mengeling dan zie je meest veel mais, bonen, erwten en tarwe. Daarentegen weinig kleinzaad, iets dat ze in deze periode voor een goed en glad verenpak zeker nodig hebben. Goedkoop wordt op termijn duurkoop. Mijn duiven voer ik op dit moment nr. 42 vanRobaeys. Gekocht voor een mooie prijs bij LasterieShop. Meteen maar een behoorlijke voorraad mee genomen, genoeg voor de ruiperiode. Over ruien gesproken. De kweekduiven zijn al weer mooi. De meeste hebben het zondagse pak weer aan. Gewoon een genot om naar te kijken. Ook de jongen schieten al mooi op. Nog niet glad maar toch het meeste al vervangen. 

Vroeg kweken.

Is dit nodig vraag ik mij af. Veel tijd en moeite steken in iets waar je misschien wel niets aan hebt. Op mijn eigen hok kijk ik naar mijn beste jonge duiven van afgelopen seizoen. Mijn 2 topjongen zijn beide van de 2e ronde. Eentje vloog in de club 2 keer de eerste, een andere 1 keer (uit 1 nest), telkens met voorsprong. Nog een andere ging ook 1 keer als eerste over de streep. Overigens ook met 3 minuten voorsprong. Ik heb dit jaar laat gekoppeld. Op 1 februari dus de 2e ronde is niet eerder dan in april gespeend. Deze jongen piepten nog toen met africhten begonnen werd. Vroeg koppelen is aan mij niet meer besteed. Daarnaast zijn deze jongen nu al mooi opschoten wat ruien betreft. Deze jongen zijn maar een week of 6 verduisterd geweest. Daarna wel belicht natuurlijk.  

100 Dagen.

Is de termijn dat met jonge duiven moet worden begonnen af te richten. (Aldus W.d.B.)Dit heb ik dit jaar gedaan en in tegenstelling tot andere jaren vielen de verliezen daadwerkelijk mee. Slechts 1 keer ging het mis maar toen kwamen de meeste jongen ook goed na.  Ook E. begon zijn jongen op basis van het 100 dagen principe af te richten. Hij heeft dit jaar subliem met zijn jongen gespeeld. K. Kweekt altijd heel laat. Hij kijkt met het africhten in feite niet naar de leeftijd van jongen. Begint dus ook zijn jongen op (zeer)jonge leeftijd af te richten en kent bijna geen verliezen. De inprentingsfase is dus duidelijk van toepassing. Die zou beginnen als jongen ongeveer 100 dagen zijn. Dit gegeven lijkt dus te kloppen. 

Verkopen.

Internet wordt weer overspoeld met kampioensduiven die verkocht worden. Dat kan als de liefhebber in kwestie zijn klok aan de wilgen hangt. Dan heb je toppers namelijk niet meer nodig. Soms wordt tot een bepaald jaartal alles verkocht. Bijvoorbeeld alle duiven tot 2021(is willekeurig genomen). Dan kun je ook met goed vertrouwen gaan shoppen. Begrijp goed dat niemand en dan ook niemand zijn beste duiven gaat verkopen via een veiling als je gewoon wilt blijven spelen met duiven. Toppers heb je namelijk zelf nodig.  Wat ik zelf wel eens doe is om oudere duiven ergens anders te stallen. Dit is dan geen rommel maar duiven die hebben bewezen goede nazaten te geven. Vanwege hun leeftijd geef ik ze dan meest weg. Overigens heb ik dit met mijn Belg 96 niet gedaan. Zij wordt 14 jaar maar vertrekt niet. Overigens heb ik haar laatste jong van dit jaar ook gewoon geschonken aan een liefhebber. Ik hoop in 2024 nog een jong van haar te kunnen kweken.  

 

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.