Kweken

Is aan mij op dit moment nog niet besteedt. Op dit moment ben ik de doffers wel aan het belichten. Over lampen in het hok is al veel gesproken. Wat is het beste en hoe lang doe je dit? Sinds enkele jaren heb ik alleen s’ morgens vanaf 4 uur de lampen aan. Dit heeft als voordeel dat ik s’ avonds niet meer naar de hokken hoef om duiven op te sluiten. Overigens ben ik van mening dat na verloop van tijd duiven precies weten wanneer de lampen uit gaan. Ik heb nooit geen problemen gehad dat duiven verkeerd vlogen. Overigens moet is wel zeggen dat ik wel ging kijken of alles rustig was. Daarnaast belicht ik alleen de doffers. Duivinnen 10 tot 14 dagen belichten is vragen om problemen. Binnen de kortste keren worden de dames zo hitsig dat enkele paarneigingen beginnen te vertonen. Dit heeft weer als gevolg dat bij het koppelen dames niet veel trek in een doffer hebben of erger, ze na een dag of 3, 4 beginnen te leggen. Meest zijn eieren onbevrucht en kun je weer opnieuw beginnen. Verspilde moeite. Hooguit kun je ze een paar dagen belichten maar beslist niet meer in mijn optiek. Je hebt ook liefhebbers die helemaal niet belichten. Die paar dagen dat ze later leggen maken niets uit zeggen ze. In mijn optiek is kweken net zo belangrijk als vliegen. En om goed te vliegen heb je vorme nodig. Voor kweken hetzelfde laken een pak. Zonder vorme krijg je een kweek waarvan de ouders niet in vorme waren. Bertus Camphuis zag belichten van kweekduiven als een must. Van heb ik genoemde wijsheid over genomen. 

Vliegers.

De vliegduiven zitten nog mooi in rust. Hier leng ik de dagen niet. Jongen kweek ik niet van de vliegers. Daarvoor waren de prestaties de laatste jaren onder de maat. Alhoewel 2021 misschien de weg naar boven wel weer is ingeslagen. De prestaties met de jongen waren eindelijk weer eens van een redelijk niveau. Desondanks geen jongen. Ook geen eieren overleggen. Gewoon half februari de deur open en hun gang laten gaan. Een tijdje broeden en dan op weduwschap. Net als veel goed spelende liefhebbers heb ik meer duivinnen dan doffers. Een beetje jaloezie onderling bij de dames is meest niet verkeerd. Begin maart kunnen ze dan naar buiten voor de eerste trainingsrondjes. Is een systeem dan niet belangrijk?. Misschien, maar door mijn vele bezoeken aan topliefhebbers geloof ik steeds meer in goede duiven dan een systeem. Afgelopen jaar had ik een doffer die het hele seizoen geen duivin had. Hij was bij lange na niet mijn minste!!!. 

Duivin.

In Ter Apel nog een mooie jonge doffer uit een top kweekduif gehaald. De vader is goed voor meer dan 25 eerste prijswinnaars en kampioensduiven!!!!. Je zult hem maar hebben. Gezien zijn leeftijd ging het bevruchten in het begin niet naar wens. Gaandeweg het seizoen, met het lengen der dagen, bleken toch enkele eieren bevrucht. Ik mag mij nu de gelukkige eigenaar noemen. Alleen was de doffer op het kweekhok van de doffers wel heel rustig vond ik. U raadt het al, de mooie doffer is een prachtige duivin geworden. Ook niets mis mee. 

Enting.

Een week of 3 terug alle duiven tegen paramyxo laten enten. Helemaal met een oprukkend vogelgriepvirus een mus denk ik. Voorkomen is beter dan genezen alhoewel van dit laatste bij paramyxo nagenoeg geen sprake is. Hiervan is 1984 nog steeds een voorbeeld voor mij. Duiven die thuis kwamen hadden genoemde ziekte onder de leden. Hokken krabben hoefde niet omdat dweilen een betere optie was. Geloof me, dit wil je niet mee maken. Precies een week terug de kweeduiven een orale enting tegen paratyfus gegeven. Ook een van de redenen dat ik nog even wacht met koppelen. DE vliegers worden pas in maart tegen paratyfus geënt. Dan lijkt mij de bescherming voor de rest van het seizoen voldoende. DE jongen zal ik, net als de vorige jaren, 3 keer moeten enten. Tis even wat werk maar ik zal hier mee moeten dealen denk ik.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.