Niet spelen.

Het is maar een voorspelling maar als die uitkomt is komende zaterdag geen dag om met onervaren jongen te gaan spelen. Sterker, ik denk persoonlijk dat het aantal verliezen enorm zal zijn. Bij sommige liefhebbers was dit afgelopen weekend al het geval onder redelijk normale omstandigheden. Waarom? Het antwoord is snel gegeven. Oostenwind, draaiend naar Zuidoost. Daarnaast snel oplopende temperaturen met als gevolg een verstoorde atmosfeer met onweer waardoor veel duiven op de dool zullen raken. Het zou mij niet verbazen dat vanuit de NPO een verbod op vliegen met jongen wordt opgelegd. Onze NPO-voorzitter schreef in “op de hoogte” dat onder genoemde omstandigheden vluchten eigenlijk niet door moeten gaan. Ook veel gekende liefhebbers, zoals A.S., roepen, “laat ze thuis” en die doen dit niet voor niets. Maar nogmaals, het is een voorspelling. Blijft de wind in Noord of wordt het West en de temperatuur normaal, dan gaan die van mij mee. Is de voorspelling op vrijdag nog onveranderd, blijven die van mij thuis. Niet moeilijk over doen.

Africhten.

Daar ben ik mee begonnen. Ik breng ze meteen op grotere afstanden. Liefhebbers die ze vaak op korte afstanden lossen en alles snel thuis hebben blijken even veel verliezen te hebben dan als liefhebbers die ze binnen een paar keer op grote afstanden lossen. In een groot koppel heb je een paar die de koers bepalen en de rest vliegt er achter aan. Leren dus niet zo veel in mijn optiek. Alhoewel veel liefhebbers hier anders over denken is het volgens mij belangrijk dat duiven ook wel eens alleen thuis mogen komen. Alleen de weg naar huis moeten zoeken. Ik laat mijn jongen dan ook de eerste keren in groepjes los. Risicospreiding en ook dus om de weg naar huis alleen te kunnen vinden. Dit lukte de eerste paar keren redelijk. Nu ze een paar keer weg zijn geweest en lang over deden om thuis te komen ging het de laatste keer beter en sneller. Vanaf Ommen in goed een uur was stukken sneller dan de uren die ze van de vorige africhtingen onderweg waren. Helemaal zonder kleerscheuren kom je der niet van af. Twee weken terug nog 29, nu nog 22. Waarbij wel de kanttekening dat afgelopen week de havik toe sloeg en waarschijnlijk eentje mee genomen heeft. De eerste in jaren overigens. De kraaien hebben zitten te slapen denk ik. Dus staat de teller op 6 stuks in de min. Valt me nog mee. Er zijn liefhebbers die erger mee gemaakt hebben denk ik.

Container.

Iedereen hoor je over verliezen. Niemand weet waar het aan ligt. Zeggen ze. Ik hoor niemand over volgeladen containers. Manden met 31 stuks in een container proppen met als gevolg uitdroging en beschadiging van de luchtwegen waardoor duiven simpelweg niet thuis kunnen komen en op de dool raken. Liefhebbers zeggen, zo lang ik ze in mijn eigen wagen weg breng heb ik geen problemen. Zodra ze in de container komen zijn ze weg. Waar ligt het dan aan?. Juist, aan de container. Ooit eens het voorstel in onze afdeling gedaan om tegen een relatief kleine vrachtprijsverhoging het aantal duiven te verlagen naar 25 i.p.v. 31. Dit werd van tafel geveegd vanwege het te duur worden. Inmiddels is de vrachtprijs van toen nu bijna verdubbeld en hoor je bijna niemand klagen. Dit is toch vreemd. Veel liefhebbers zijn het met mij eens echter interesseert een ruime meerderheid dit niets. Die beginnen pas te schreeuwen als het leed geleden is. Ach ja, zo zit de duivensport al jaren lang in elkaar. Tot het moment komt dat van overheidswege wordt ingegrepen. En dan zal je zien dat vanaf dat moment alles bespreekbaar is. 

Slecht.

Afgelopen weekend de laatste programmavlucht met de oude duiven. Zaterdag geen lossing vanwege ongunstige weersomstandigheden. Zaterdagnacht al een stuk terug gereden om op zondag toch te kunnen lossen. Een goede beslissing. Zondag werd vanuit Lorris gevlogen en het werd voor veel duiven een te zware klus. Veel lege plekken alhoewel het in onze afdeling nog mee viel. Op andere plekken verliep de vlucht ronduit slecht. Afdeling 6 klokte op maandagmorgen nog een behoorlijke periode door. In andere afdelingen ook gekende liefhebbers die nagenoeg geen duiven thuis kregen. En dit terwijl het weer optisch prima was. Blijkbaar zit er toch iets in de lucht waardoor duiven van het padje raken. We moeten voorzichtig zijn de komende tijd. Big brother is watching us. 

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.