Nog even tijd.

Bij veel liefhebbers begint het te kriebelen. Seizoen 2021 staat voor de deur. Wat wordt het voor een seizoen? Kunnen we van start?. En hoe gaat alles in goede banen geleidt worden. Voor mijzelf is het niet zo belangrijk. Zuid-Oost vliegen is zoals u weet aan mij niet besteedt. Ik vind het een gedrocht en van geen enkele toegevoegde waarde. En tot nu toe heeft mij ook niemand kunnen overtuigen van de meerwaarde. Ik ben wel eens gevraagd waarom ik tegen ben. 2020 Was zogenaamd een Pilot. 1 vlucht kon vanwege weersomstandigheden, regen komt meest uit het Westen en verlaat het land richting Duitsland, niet plaatsvinden en daarom werd maar weer naar Nederland gereden. Extra kosten lijkt mij. Een andere vlucht draaide uit op een waar slachtveld. Had te maken met de weersomstandigheden werd geroepen. Echter, oude duiven kunnen bij een temperatuur van rond de 30 graden prima vliegen. Op deze vlucht bleef bij mij een derde deel van de duiven achter. Ik weet van verschillende liefhebbers dat op de Duitslandvluchten diverse goede duiven verspeeld werden alhoewel de uitkomst van een enquête een ander beeld gaf!!! Als laatste noem ik de richting van waaruit wij onze duiven africhten, vliegen. Zuid-Zuidwest. Onze duiven zijn hier door de jaren heen op geselecteerd. Vergelijk het met schaatsers. Die trainen in Thialf op rondjes waarbij de bochten links genomen worden. Door net voor de start te zeggen, “wij gaan andersom schaatsen”, zal je weinig vrienden maken. Misschien vermakelijk voor het publiek vanwege diverse uitglijders maar met schaatsen heeft het weinig van doen. Nogmaals, Duitsland vliegen, prima maar dan het hele jaar door.

Nog niet los.

DE oude duiven zitten nu te broeden. Ik had tegelijk met de kwekers, de vliegers ook gekoppeld. Veel tijd in gestoken maar het ging niet zoals ik wou. Alles maar weer bij elkaar weg gehaald. Vriend K. adviseerde mij de bakken van de doffers open te zetten, deur te sluiten en de volgende dag maar weer verder kijken. Wonder boven wonder geen knokpartijen en alle doffers hadden hun eigen bak. Nog nooit mee gemaakt. Het kan dus wel gemakkelijk. Na goed een week de duivinnen maar weer bij de doffers gelaten. Dan krijg je wel hele rare situaties. Van de 15 duivinnen zochten 7 een nieuwe partner. Je kunt dan ook bij het bewust duiven bij elkaar zetten een vraagteken plaatsen!!!!!. Hoe vaak lees je niet dat de beste uit een toevallige samenloop van omstandigheden geboren worden. Zo had ik in 2019 een late doffer van W. en een laat jong uit mijn Belg 96 keer een doffer van K. Die liepen toen uit vrije wil tegen elkaar maar kweekte ik geen jongen. In 2020 opnieuw aan elkaar gekoppeld en meteen 2 jongen die prima gepresteerd hebben. Eentje, de 911, vloog in feite 2 eerste prijzen. In de club een eerste op Venlo en een 2e op Champagne, na een hokgenoot.  Zijn broer vloog als laat jonge op Venlo een 2e. Zo zie je maar, zonder geluk vaart niemand wel. Vanzelfsprekend staan ze dit jaar ook aan elkaar gekoppeld. Geen garantie tot succes overigens maar je weet maar nooit. De vliegduiven zitten dus nog vast. Dit weekend doe ik de eieren weg en gaan ze op weduwschap. Volgende week voor het eerst naar buiten. De roeken en kauwtjes zijn weer volop aanwezig dus van de Sperwer en havik zal ik niet zoveel last hebben. Hoop ik. We hebben ze de hele winter van voer voorzien om ze “schoorsteen vast” te maken. Ik heb dan nog 6 weken om ze goed af te trainen. Dit moet voldoende zijn om ze op goed 200 kilometer in te zetten. 

Roofvogels.

Op de sociale media lees je, net als ieder jaar, de overlast van roofvogels. Hiervan komen steeds meer. En het is logisch want is het niet zo daar waar het lekker eten is, de meeste klanten aanwezig zijn?. Daar wringt nu net de schoen. Ik heb mij een beetje verdiept in deze materie. Het roofvogel mannetje brengt prooien naar het vrouwtje. Hoe meer prooien, des te meer eieren het vrouwtje gaat leggen. Meer eieren betekent meer jonge roofvogels. Duivenliefhebbers beginnen, de meeste tenminste, vroeg te kweken waardoor begin het jaar reeds voldoende voedsel voorraad voor de roofvogel aanwezig is. M.a.w., de liefhebbers zelf zorgen voor aanwas van het roofvogelbestand. In feite kunnen 2 dingen in deze belangrijk zijn. Je zorgt dat je kraaien en eksters in de buurt hebt. Lukt dat niet, dan moet je later gaan kweken. Jongen die rond de eerste van maart geboren worden zijn prima in staat, mits verduisterd natuurlijk, om goed te presteren. Het seizoen voor de jongen begint toch pas in juli. Tijd genoeg dus. Deze jongen komen op zijn vroegst 1 april los en op dat moment zit de roofvogel te broeden. Hierdoor heb je veel minder last. Dit is mijn ervaring. 

Kweek.

Die ging prima. Net op het moment dat de winter toesloeg begonnen mijn duiven te leggen. Ondanks de kou hadden alle duivinnen binnen 14 dagen gelegd. Van de 20 koppels heb ik op dit moment 32 jongen geringd en dat is in mijn optiek best goed. Ook geen uitval op dit moment. Mooie mest en goed opkomende jongen. Wat wil een mens nog meer. Binnenkort de jongen op de vloer en dan kunnen de ouders aan hun 2e broed beginnen. Ook een deel hiervan kan, als alles mee zit, nog mee op de gewone vluchten. We gaan het zien.  

 

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.