Onderweg

Gisteravond 20 jonge duiven uitgezocht voor Rethel. Eigenlijk is uitzoeken niet helemaal juist. Ze zijn nog zo mooi dat in feite alles wel mee kan. Maar een select gezelschap is herstellende of zit niet lekker in het verenkleed. Die gaan vanavond mee naar Venlo. Een zogenaamde restart. Slechts 1 daarvan zou een prijs kunnen vliegen. Dat deed hij tot en Met Marche alle vluchten waarvan op laatstgenoemde hij de eerste pakte. Hij was toen zo kapot, door de 3 nachten mand, dat het beter was geweest hem een weekje thuis te houden. Heb ik niet gedaan met als gevolg dat hij op de volgende vlucht een dag later thuis kwam. Misschien dat hij nu de kop beter door het halster heeft. Ik reken nergens op. Als ze maar thuis komen. Dan kunnen ze volgende week weer mee naar Tongeren en vervolgens naar de eindvlucht. 

Vlucht.

Gaat het morgen gebeuren?. Ik heb de hele week niet naar het weer gekeken. Bevalt mij prima. Als de weersvoorspellers gelijk krijgen kunnen we morgen de duiven laten vliegen. We zitten dit weekend aan de goede kant zoals het nu lijkt. De omstandigheden waaronder we de laatste weken vliegen is niet wat ik voor ogen heb. Voor werkende mensen is het helemaal moeilijk. Gelukkig kan ik gemakkelijk vrij nemen maar dit is niet voor iedereen gelijk. De wind hebben ze onder de staart. En dat is dan een meevaller. Snel en goed oriënteren, dat moet een duif kunnen. De lichamelijke conditie is natuurlijk ook van belang.

Enten.

F. leest altijd mijn blog op de site. Het blijkt dat dit in den lande door meer liefhebbers gedaan wordt. Goed om te horen. F. had wat vragen over paratyfus. En dan met name over enten. Voor een paar jaren terug hadden wij levende entstof om te vaccineren. Vanwege weinig financieel rendement werd deze entstof uit de handel genomen. Later las ik in Brieftaubensport een interessant artikel geschreven door een dierenarts. Voor duiven is dit dus niet meer in de handel, voor biggen nog wel. Dezelfde methode en werkzame stoffen en dan voor een prijs, omgerekend € 0,04 per duif. En het werkt. F. heeft ze geent en hij had een duif die na de enting een wel heel heftige reactie kreeg. Dat heb je met deze enting. En dan weet je ook meteen dat de duiven waarschijnlijk “iets” onder de leden hebben. Exemplaren die deze symptomen hebben kun je voor nader onderzoek aanbieden. 

 

Voor iedereen die duiven mee heeft, succes.

 

 

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.