Slotaccoord

Afgelopen weekend kwam een eind aan het seizoen 2023. Niet helemaal zoals ik gehoopt had maar daar heb ik genoeg over geschreven denk ik. Overigens heb ik tijdens het weekend enkele bijdragen gemaakt voor het Spoor. Een van de toppers in afdeling 9 deelde mijn mening en vond dat 2 nachten mand eigenlijk teveel van het goede was en dat het eigenlijk niet kon. Beter was geweest jong en oud met 1 nacht mand en op dezelfde losplaats te lossen. En hij was niet de enige!!!. Gelukkig maar. DE vluchten waren afgelopen weekend, mede door de hoge temperatuur, best pittig te noemen. Aan het eind van de dag hier en daar een paar lege plekken maar die werden een dag later bijna allemaal weer opgevuld. Al met al een goede afsluiting dus. Als we een paar weken verder zijn heeft niemand het nog over een hitteprotocol en de toepassing daar van. Kortom, we gaan gewoon verder.

Kerkrade.

Voor de 2e keer op rij reden de wagens naar het RodaJC stadion om daar de duiven te lossen. Zoals vaak in deze tijd ontstaan in de nacht mistbanken. NU ook en die stonden een vroege lossing in de weg. Om 9 uur gingen de manden open en konden de duiven aan de laatste terugreis van dit jaar beginnen. Voor mij stond niet veel meer op het spel maar ik was, mede door de resultaten van voorgaande weken, toch wel nieuwsgierig hoe ze het zouden voltooien. Hierin werd ik bepaald niet teleurgesteld. De aankomst van mijn eerste was spectaculair te noemen. Als een streep naar de klep en binnen. Het was opnieuw de 871 die ditmaal met 3 minuten voorsprong de eerste in de club pakte. Vader is de zoon Lukas 300 van Westen maal de 20 van Jager. Ook mijn 3e duif was een uit dit koppel. De 871 is het laatst geringe jong die op mijn hok zit. Zij vloog in het samenspel, 7e tegen 722 duiven, 3e tegen 920 duiven, 28e tegen 1.226 duiven en een 45e tegen 1.593 duiven.  Voor een ongepaard duivinnetje goede prestaties. In de club 1,2,3,4 en 10 bij de eerste 16. De helft dus. Dat had allemaal minder gekund. 

Uitzetten.

Afgelopen jaar heb ik een ronde jongen bij een beginnend liefhebber gestald. Zowel voor hem als voor mij is dit belangrijk. Voor hem zodat hij goed kon starten, voor mij omdat ik zien kan uit welke koppels zijn beste duiven komen. Veel kom je dan te weten over de kweekwaliteiten van sommige duiven. Waar je iets van verwacht, werd niets en van toekomstige opruimers zie je ineens duiven die zeer goed presteren. Dit maakt het e.e.a. niet gemakkelijker. Zo heb ik 1 koppel die ik eigenlijk op de korrel had om te laten vertrekken. In 2022 had ik een jaarling uit dit koppel die bijzonder presteerde op de fond. Dit jaar bakte ze der niets van en staat op de vertreklijst. Wel jongen uit deze duivin gekweekt en u raadt het al, die deden het bijzonder goed dit jaar. Uit het eerder genoemde koppel ook enkele jongen gekweekt. Zowel bij mij als bij de beginnende liefhebber hebben die het allemaal prima gedaan. Vertrekken? Dacht het dus niet. Het mes snijdt op deze wijze aan 2 kanten. AS schreef het al eens. Teveel kwekers, zet ze uit bij een goed spelend liefhebber. Dit werkt dus prima. 

Marktplaats.

Hoe dom kun je zijn. Afgelopen jaar kwam ik op marktplaats 2 duiven tegen uit een bijzondere duif. Eentje waar ik ook al een jong van had. En die ook al goed gekweekt heeft. Zij waren van 2019 en toen had ik eigenlijk beter moeten weten. Toch gekocht en ik kan u vertellen dat het helemaal niets geworden is. De verkoper had dit blijkbaar ook al in de gaten en ik zei de gek, kocht ze. Hoe dom kun je zijn. Alle jongen weg of weinig gepresteerd. En dit terwijl het op mijn hok prima ging. De stamboom had duidelijk een te grote aantrekkingskracht. Voor de lezers zeg ik, kijk uit wat je koopt. Meest zijn oudere duiven niet goed genoeg. Beter is om bij een goed spelende liefhebber, late jongen te kopen. Dan heb je denk ik meer en sneller succes. Anders vind ik als je oude duiven aan liefhebbers geeft die bij jou al goede gegeven hebben. Doe ik ook. Meest voor een appel en ei schenk ik ze aan liefhebbers die hier nog plezier aan kunnen beleven. 

Selectie.

Die kan beginnen. DE jongen blijven allemaal zitten. Ik heb nog 21 van de 28 waar ik mee begonnen ben. Niet slecht al zeg ik het zelf. Bij de oude duiven moet het ook niet moeilijk zijn. DE meeste vertrekken. Ik heb nog een paar jaarlingen waar ik een nachtje over slapen moet. Volgend jaar heb ik een mooie ploegje duivinnen in ieder geval. Dit wil niet zeggen dat ze de lijn, hoe ze als jong gevlogen hebben, gaan doorzetten. Maar de meesten weten wel wat prijsvliegen is.  

 

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.