Dat heb je altijd als je nog vol op in de strijd bent. Afgelopen zaterdag hadden wij een gezamenlijke vlucht voor de natour en de jongen. Op voorhand riep ik al dat het wel eens een vreemde vlucht kon worden. Bijna geen wind en de wind die voorhanden was, kwam uit verschillende richting. Geen wind betekend meest in deze periode van het jaar mist. Die voorspelling kwam dus uit. Tenminste, voor met name de duiven op de natour. Daar waar het concours bij de jongen maar 12 minuten duurde, ging dat op de natour anders. Van de dik 300 duiven die op de natour mee waren, hadden slechts 2 in het jongenconcours prijs gevlogen!!!!!. Gebrek aan ervaring noem ik dit. Debet aan een traag verloop is de late lossing. Duiven drinken meest na dat ze gegeten hebben. Voer krijgen ze voor de lossing niet en drinken doen ze dus ook niet. Het gevolg was veel duiven die door de poten gingen bij sommige liefhebbers. Bij mij overigens geen exemplaar die daar last van had. Dit komt waarschijnlijk door het speciale voer dat ze krijgen op de dag van inkorving. Vochtvasthoudend!!!!. Werkt prima bij vluchten met 1 nacht mand.
Ander probleem.
Bij mij kwamen de jongen bijzonder goed. DE eerste bleef lang vliegen. Na de landing opnieuw de lucht in en daarna nog even zitten. Kortom, bijna 2 minuten verkloot zeg maar. Daarna kwamen re prima. Veel duiven bij elkaar. Enkele liepen binnen anderen bleven even zitten. Tot het moment dat een ontsnapte hond de tuin in liep waardoor alles de lucht weer in ging. Een probleem dus. Het duurde bij sommige duiven wel 10 minuten voordat ze binnen liepen. En nog vlogen die in het samenspel prijs. Met 14 van de 20 tevreden. Mijn eerste was de 68 en die vloog al eerder een eerste en een keer de 2e na een hokgenoot. Dus nu eigenlijk 3 eersten op clubniveau. Zij komt uit de 30-euroduif met een dochter van de Belg 96. Tot nu toe erg tevreden over de gang van zaken.
Doorgang.
Nu het jongen duivenseizoen naar het eind loopt komt de laatste eindvlucht in zicht. Champagne. Maar gaat dit allemaal wel door??. Denk het niet. We maken op dit moment een wel hele warme periode mee. Voor septemberbegrippen dan. Komend weekend worden in het vlieggebied temperaturen van 29 graden of meer voorspeld. Dit betekend volgens het hitteprotocol slechts 1 nacht mand voor jonge duiven. Tevens mag de vlucht niet langer duren dat 3 uren vliegen. Conform de richtlijnen zal Champagne komen te vervallen en zullen de duiven dichterbij komen. Misschien, als het echt heel warm wordt, komt de vlucht helemaal te vervallen. Voor mij maakt het niet zoveel uit. DE jongen hebben al 2 keer meerdere nachten mand gehad en een vlucht boven de 400 kilometer. Dat moet voldoende zijn. Wel vliegen zal voor onervaren duiven de ondergang kunnen betekenen. Wijsheid is dus geboden.