Start

We staan aan de vooravond van seizoen 2023. Nog niet om het eggie overigens maar voor sommige liefhebbers zijn deze oefenvluchten blijkbaar van belang. Deze groep is al enkele weken bezig om de duiven op scherp te krijgen. Dat is hun goed recht. Het seizoen duurt echter behoorlijk lang en het venijn zit meestal aan het eind van de staart. Mijn duivinnen vliegen nog geen 3 weken buiten en een oefenvlucht met een Nooroostenwind van 80 kilometer lijkt mij dan ook niet gepast. De training van de dames is inmiddels prima maar ik wil ze graag zelf nog een paar keer op korte afstand lossen. Een lichamelijke beschadiging hebben ze zo opgelopen. Dit wil ik dus voorkomen. De trainingsarbeid heb ik inmiddels opgevoerd naar 40 minuten. Met name het eerste deel gaat met veel snelheid. U kent het wel denk ik dat je ze hoort aankomen. Een teken dat ze gezond zijn. Overdag zitten ze in de ren buiten, s’ nacht op het schap in het hok. DE voeding bestaat uit 50% zuivering en 50% Complete. Tijdens de vitesse blijft dit in het begin van de week het zelfde. Later alleen complete met aan het eind turbo. S’ morgens krijgen ze per 15 duiven een handvol de bak van Willem. Dit vul ik aan zodat ze per duif 10 gram krijgen. Als de vluchten beginnen voer ik s’ avonds totdat ze de gerst laten liggen. Willem Mulder heeft voor mij een schema gemaakt dat moet dienen als leidraad. De ene week is de andere niet. Afgelopen jaar heb ik enkele weken te zwaar en met name teveel gevoerd. Voor duivinnen helemaal verkeerd behalve als je die week fond speelt. Iedere dag schoon grit, 3 dagen na thuiskomst TKK en de rest van de week balance. Medicijnen geef ik mijn duiven niet meer. Daar moeten ze het mee doen. 

Late jongen.

Liefhebber X vroeg in de groepsapp wanneer duiven gechipt konden worden. Hij had nog enkele late jongen. Het is een beginnend liefhebber bij wie nog vragen open staan. IK heb hem gebeld met de vraag of deze late jongen de mand hadden gezien in hun geboortejaar. Dit was niet het geval. Hij vroeg waarom dit belangrijk was. Ik stelde het volgende. Stel jij bent 20 jaar en bent nooit naar school geweest. Dan ineens moet je naar het HBO zonder kennis van zaken. Wat denk je wat de resultaten zullen zijn vroeg ik hem. “Daar komt weinig van terecht” was zijn antwoord. En toen viel meteen het kwartje. Ik adviseerde hem ze goed op te trainen. Desnoods uit alle richtingen. Eind mei hebben we de eerste dubbelvlucht vanuit Venlo en dan is het prima om ze op te leren. Dat gaat hij nu doen, tenminste, dat vertelde hij. 

DE jongen

Doen het uitstekend. Geen enkele misser tot nu toe. Komend weekend maar voor het eerst door  de klep naar binnen laten gaan. Dit levert altijd problemen op. Die problemen worden meest veroorzaakt door luiheid van mijn kant. Als ze dit gewend zijn mogen ze naar buiten. In tegenstelling tot andere jaren geef ik nu geen volle bak. Ze krijgen voldoende maar alles gaat op. ze luisteren nu al prima. IK heb 3 oude duiven in het hok lopen. Die zorgen voor meer activiteit in het hok. De jongen zitten sneller in het schap en in de ren. Wel altijd spannend. Een behoorlijk deel van de jongen heb ik geschonken aan een beginnend liefhebber. Ook de 2e ronde van de kwekers is gedeeltelijk voor hem. Die kan hij dan op de natour, 6 vluchten, mooi meegeven. Zo kun je dus iemand helpen. 

Voor liefhebbers die morgen duiven spelen, veel succes 

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.