Vakantie

Die is weer achter de rug. En wat hadden we geluk met het weer. Slechts 1 middag met neerslag. En dat was het. De eerste week fietsen in Noord Holland, de 2e week in de buurt van Gennep. locatie is gesneden koek, de 2e was nieuw. Heerlijk fietsen in 3 provincies en langs de Maas. In totaal 400 kilometer in 6 dagen. Dan weet je ook meteen weer dat je ballen hebt zeg maar. Heerlijk was het. Afgelopen maandag weer aan het werk en dan is het wel heel bijzonder dat je de vakantie meteen weer vergeten bent. 

Selectie.

Net voor de vakantie het eerste deel van de duiven geselecteerd. Voor de vliegduivinnen is dit niet zo’n probleem. Daar heb je de compuclub voor. Alhoewel ik toch nog 1 probleemgeval heb. Als jaarling en jong goed gevlogen, dit jaar een stuk minder. Met name  in 2022 kwam ze goed op de fond. Dit jaar is ze hierop niet gespeeld. Wel 2 jongen uit gekweekt en die deden het beide boven verwachting. Uit het zelfde koppel dit jaar ook weer jongen gekweekt en een jonge doffer deed het meer dan uitstekend. Overigens heb ik een stelletje jonge doffers die allemaal prima gepresteerd hebben. Ik ga ze binnenkort op de bak zetten en daarna uitwennen. Misschien dat ik ze als jaarling toch ga spelen. Maar daar wil ik nog een nachtje over slapen. Overigens heb ik alle jaarling duivinnen uitgeselecteerd. Niet goed genoeg. 

Uitbesteden.

Afgelopen jaar heb ik bij een beginnend liefhebber, een herstarter, een behoorlijk groep jongen gestald. In eerste instantie om te helpen een goede start te maken en in 2e instantie om te kijken wat voor kwaliteiten mijn duiven bij een ander hebben.  En het moet gezegd, die jongen hebben in sommige gevallen uitstekend gepresteerd. Van de 34 hebben 16 stuks nooit geen papier gezien. Waarschijnlijk zijn die van het hok, tijdens opleer of tijdens vluchten achter gebleven. Maar liefst 12 stuks hebben een respectabel aantal prijzen gevlogen waarvan ook meerde malen binnen de eerste 100 in groot verband. Kijk, daar kun je wat mee. Het wil niet zeggen dat deze als jaarling ook goed presteren maar ze hebben het wel in de genen om vroeg en vaak in de uitslag te kunnen vliegen. Ook komend jaar zullen hier en daar wat jongen gestald worden. Als ik overigens de lijst van deze liefhebber en die van mijn eigen naast elkaar leg zie ik toch wel overeenkomsten. Van sommige koppels heb ik niets meer en hij ook niet. Misschien wel een teken aan de wand. 

Ruien. 

Meteen na de vluchten de lampen uit gedaan. Goed een week later begonnen de eerste jongen te ruien. De pennen werden massaal gegooid. Wat mij wel opviel was dat met name de jongen doffers geconfronteerd werden met one eye cold. Dat is gelukkig nu weer achterwege. Nog wat smerige kopjes maar dit gaat met baden op termijn wel weer weg. Afgelopen week begonnen met mijn jaarlijkse kuur met balance. Dus niet met medicijnen. Ik hoor van liefhebbers dat ze kuren met antibiotica tegen iets waarvan ze niet zeker weten of duiven het wel hebben. In sommige gevallen met Trimethoprim sulfa. Doen ze al jaren roepen ze. Daarom moet je dit juist niet doen. Toen ik getroffen werd door een paratyfus uitbraak bleek dat dit middel niet werkte tegen genoemde ziekte. Waarom dan kuren zou je zeggen. Het hele jaar niets geven en vervolgens in een tijdsbestek van 2 weken alles afbreken wat je in een jaar aan natuurlijke weerstand hebt opgebouwd!!!!!!!!. Wil je het goed doen??. Laat dan een duif onderzoeken, ontleden of wat dan ook. Bloed- of een bacterieel onderzoek is tegenwoordig niet meer voldoende. In ieder geval geen 100% garantie dat de duiven geen paratyfus hebben.  Een enting met levende entstof tegen paratyfus werk ook prima om te kijken of de duiven zijn besmet. Zieke duiven of dragers zullen omvallen of ziek worden. Dan weet je meteen hoe laat het is.  

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.