Van alles wat.

Laat ik maar beginnen met de vrijdag. Bij niet ingrijpen was de vlucht van afgelopen zaterdag misschien wel uitgedraaid in een groot drama. De chauffeur van de Container Holocaust probeerde opnieuw zonder verluchting de zaak voor hem zelf te redden. De formule hiervoor: Verluchting in de aanhanger betekent stroom. Stoom betekent extra energie. Extra energie kost extra diesel. Diesel is extreem duur. Wat duur is kun je beter niet gebruiken. Niet gebruiken doe je dus de verluchting in de aanhanger. De opmerking “als jij dit graag wilt dan doen we dat” valt bij mij iedere keer verkeerd. Ik vind het een schande hoe met onze duiven om wordt gegaan. Ik ben maar weg gelopen want een slechte behandeling van dieren daar kan ik slecht tegen. Ik heb hierover eerder contact gezocht met de afdeling. Die zou zorgen voor aandacht aan dit probleem. Echter bij deze beste man komt de boodschap blijkbaar niet helemaal goed over. In het normale bedrijfsleven zou bij deze wijze van werken maar een oplossing voor handen zijn. Nog 1 vlucht dit jaar en dan maar hopen dat we niet opnieuw moeten vragen. 

Nog 1 vlucht.

Dat kan het grootste deel van ons samenspel niet zeggen. Net over de grens in Duitsland is vogelgriep vast gesteld. In een straal van 10 kilometer mogen In Nederland geen duiven vervoerd worden. In Nederland dus niet. In Duitsland is het vervoer van duiven geen probleem omdat duiven niet als pluimvee worden gezien. Ooit was men in Nederland ook deze mening toebedeeld. Hoe dit dan nu weer niet zo is?  Geloof het of niet, de grens van het vervoersverbod loop net achter mijn hok langs. Buurman Stef moet zijn duiven thuis houden, die van mij mogen mee. Dat in 1 Europa zoveel regels van elkaar verschillen moet toch eigenlijk niet kunnen. Volgens mij had van hogerhand veel eerder hierop geanticipeerd moeten worden. Een duif is geen pluimvee!!!. Door deze actie van de overheid zullen veel liefhebbers stoppen. Wie wil nu een heel jaar duiven houden voor een paar weken plezier. Als je pech hebt tenminste. In sommige gebieden, met veel veeteelt in de vorm van pluimvee, komen liefhebbers nauwelijks nog aan spelen toe. 

One eye cold.

Ook bij mij hebben duiven hier last van. Niet veel en ook niet erg. Alleen een verdikking van de oogrand. Geen natte ogen. Na een paar dagen is het ook weer weg. Iedere avond bij het voeren even sproeien met balance. Het zorgt voor minder gevallen blijkbaar. Afgelopen weekend had net mijn beste jonge duif, de 611, hier last van. Is nu weer weg. Kuren doe ik niet. Uberhaupt geen medicijnen meer. Straks na de selectie een kuur met TKK. Daarna een kuur met Balance, 50 ml. op 1 liter water en dan moet het weer kunnen. Voor de kweek dan nog een orale enting tegen paratyfus. 

Dom.

Ik had of heb een eigen mening. Jonge duiven kun je gerust na een week of 10 voor de eerste keer los laten. Een paar keer weg brengen moet ook volstaan. Soms lukt het wel. Dit jaar dus niet. Volgens mij zijn mijn jonge duiven van een lichting die “het” zogenaamd niet heeft. Kunnen de duiven niets aan doen. Dit is puur alleen mijn schuld. De beste remedie tegen dommigheid is zoveel mogelijk spelen. een Duivenvriend van mij wou zijn duiven een geelkuur geven vanwege hoge verliezen. Zal wet iets aan mankeren. Ik vertelde hem dat je tegen domheid niet kuren kunt. Ook hij is veel te laat met africhten begonnen. Tijdens het africhten bijna geen pluim verspeeld maar na 2 vluchten was zijn koppel bijna gehalveerd. Volgend jaar ga ik het toch anders doen. De 100 dagen inprentingsfase van Ome Willen zijn inderdaad belangrijk. En niet de luiheid van een simpele melker aan de Boonackers in Emmen. Dit moet dus anders. 

Pittig

Afgelopen weekend waren de vooruitzichten dusdanig dat de vlucht wel eens bikkelhard kon worden. Vooral late jongen. De meeste liefhebbers kwamen voor een verrassing te staan. De vlucht verliep, ondanks de harde Oostenwind, goed. Wel ontbraken bij klokafslaan hier en daar de nodige jongen maar veel waren het er bij ons niet in ieder geval. Ook bij mij kwamen ze redelijk. In het rayon zelfs 11 van de 16 in de prijzen. Nu zegt dat op de natour weinig. Veel overnacht spelers geven hun jongen mee. Die pakken weinig prijzen terwijl de gladde jongen en oude duiven met de eer gaan strijken. EEn behoorlijk vertekend beeld dus. Alleen duiven die aan de kop vliegen kun je op de natour selecteren. Prijs vliegen niet. De eerste was ditmaal niet een duif van de Belg 96 maar een duivin uit een doffer van Gerald Ensing en een duivin van Gerrit Jager. Zaterdag net na de middag 15 van de 16 terug. Eentje is nog steeds onderweg. Dit exemplaar heb ik al een keer uit Hoogeveen gehaald. Die heeft dus blijkbaar moeite om het hok terug te vinden. 

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.