Wat een zomer

Er zijn mensen die van dit weer niet genoeg kunnen krijgen. Ik kan u verzekeren dat ik niet tot die groep behoor. In de jonge jaren vond ik het prachtig. Nu, op leeftijd zeg maar, denk ik daar anders over. Ik kijk dan ook verlangend naar komend weekend als de temperatuur naar normale waarden terugkeert. De duiven hebben minder last van de warmte. Mijn jonge duiven zitten in een hok dat Noord geori├źnteerd is. Zo op het oog niet de meest gunstige richting. In tijden zoals deze kun je het niet beter treffen. Het grootste deel van de dag liggen ze heerlijk in de schaduwrijke rennen. Voldoende zuurstof aanwezig, een weldaad voor ze. Hoe anders is dit  tijdens het vervoer van onze duiven. Ook vanavond wordt dit weer een dingetje. Gelukkig is in onze regio het hitteprotocol van toepassing waardoor ze meer ruimte en dus ook meer zuurstof tot hun beschikking hebben. Ik zelf had niet mee gedaan. Boven de 30 graden duiven inkorven vind ik persoonlijk niet diervriendelijk. Liefhebbers zouden ook beter moeten weten. En, bij twijfel moet je dingen helemaal niet doen. Zo kun je bijvoorbeeld duiven wel een week in een mand opsluiten om te leren eten en drinken. Eenmaal in de container tellen andere wetten. Duiven moeten dan ineens overschakelen naar de overlevingsmodus. Voor veel is dit echter te moeilijk met alle gevolgen van dien. 

Snel thuis.

Veel liefhebbers in mijn kennissenkring hebben bij het africhten de duiven snel thuis. ZE kunnen er niet tegen rijden. Hoe anders is dit altijd bij mij. Neem nu mijn ploegje zomerjongen. 3 keer weg gehad en 3 keer was het echt heel slecht. Van Coevorden deden sommige duiven 2 dagen om thuis te komen. Bepaald niet hoopgevend voor de eerste vlucht. Maar toch alle mee en maar kijken waar het schip zou stranden. Wel, ook nu duurde het wel een tijdje maar alles is weer thuis. Toch iets geleerd? Misschien. Maar ik heb zo het idee dat de ploeg jongen van dit jaar niet de capaciteiten van die van afgelopen jaar hebben. Als het niet gaat zoals je zou willen verdwijnt de motivatie als sneeuw voor de zon. Het seizoen kan mij dan ook niet snel genoeg afgelopen zijn. 

Afgelopen weekend

Kende de vlucht vanuit Kalkar bij ons in de club een traag verloop. Bijna 90 minuten stond het open. En dan is nog 66% onderweg. Zo links en rechts zijn tikken uitgedeeld en zijn nogal wat duiven onderweg zeg maar. Ervaren duiven hadden duidelijk minder “last” dan de zomer- of late jongen. Opvallend was de thuiskomst van een van mijn duiven die duidelijk in regen gevlogen had. Misschien dat regen spelbreker was voor een goed verlopen vlucht. Op buienradar was op de tijd van lossing nog een bui in de buurt van Kalkar te zien. Maar een kniesoor die hier tegenwoordig nog naar kijkt. Het wordt eentonig maar mijn eerste was opnieuw de dochter van mijn Belg 96 met de 30-euro duif van Jan Westen. De Belg 96, wat een topduif om mee te kweken. Diverse liefhebbers die succes met nazaten van haar hebben. Van Vries tot in Arnhem komen ze goed naar huis. ZE zit nu te broeden op eieren samen met haar eigen zoon. Iets van genen e.d.. Tegen de lieghebbers zou ik willen zeggen, gebruik uw verstand en doe niets omdat het zogenaamd moet. Nee, alleen omdat het kan en mag. Veel succes. 

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.