Zitvlees

Dat hadden veel melkers na afgelopen weekend. Wachten, wachten en nog eens wachten. En net op het moment suprême wordt de vlucht afgeblazen. Lossen was op dat moment niet mogelijk. Nog langer wachten was ook geen optie dus naar huis met het hele spul. Conform afspraak konden de duiven op korte afstand gelost worden indien de weersomstandigheden voldoende goed waren. Dat waren ze en onze duiven werden in de buurt van Zwolle gelost. Wat ik anders niet had gebeurde nu wel en in 20 seconden had ik 10 duiven van de 15 in de klok. Bij nummer 12 bleef het lange tijd. Pas na 45 minuten kwamen de overige 3 in een tijdsbestek van 5 minuten terug. Een kloten weekend maar gelukkig alles terug. In mijn optiek had afdeling Friesland alles prima voor elkaar. Op vrijdag de natour gevlogen en op maandag de jonge duivenvlucht. Beide vluchten verliepen prima en kenden een niet bijzondere lange concoursduur. Het anticiperen op de weersomstandigheden wordt iets voor de komende tijd. Alles verandert snel en we moeten mee. Als je blijft vast klampen aan zaken die al tientallen jaren gemeengoed zijn raak je achter. In Duitsland doen ze dit al langer. Kijkend naar de weersomstandigheden wordt bepaald wanneer de vlucht plaats gaat vinden. In dit geval werd op maandag gevlogen en ook hier een prima verloop. Wel moet gezegd dat ze hier eigen chauffeurs hebben en dan kan men ook sneller schakelen dan dat je ze moet inhuren.

Thuiskomen.

Nog steeds komen jongen terug van de voor mij rampzalig verlopen 1e natour vlucht. Afgelopen donderdag zat er morgens eentje op de ren en gisteren keerde ook nog een duivinnetje terug. Beide zagen er nog goed uit zodat na een korte rustperiode ze nog een paar keer mee kunnen. Maar nog steeds missen 30 stuks. Nog nooit mee gemaakt. Inmiddels heb ik de hokken aangepast. Uit alle rennen heb ik het windbreekgaas helemaal of gedeeltelijk verwijderd. Hierdoor is het in de hokken een stuk aangenamer geworden. Je ziet, met name de oude duiven, opknappen. Gisteren iemand op het hok gehad om te kijken of het allemaal wel klopte. Met de schuiven open was de trek helemaal verkeerd. Er was meer sprake van vallende wind dan trek. En dan gaat alles mis natuurlijk. Smerige lucht blijft op deze wijze in het hok terwijl verse lucht de smerige moet vervangen met als gevolg luchtweg infecties. Ook heb ik een tijd de kleppen open gehad en de schuiven dicht. Ging ook helemaal verkeerd omdat het windbreekgaas de luchttoevoer ook min of meer geblokkeerd heeft. Kuren helpt helemaal niet omdat het probleem hier niet mee wordt opgelost. We hebben afgesproken om van het hok een doos te maken. Van boven alles dicht, van voren dus open en vooral geen windbreekgaas meer. Na een jaar van proberen heb ik nu misschien het lek boven. Sinds het plaatsen van de rennen, met windbreekgaas, ging de prestatiecurve rap naar beneden. Dit heeft overigens weinig met de kwaliteit van de rennen te maken want die is prima. Je gaat dan overal aan denken. Is de kwaliteit van de duiven wel goed, zijn ze ziek, klopt de voeding wel en nog meer van dit soort zaken. Tel naast de slechte prestaties nog de verliezen met de jongen en je hebt binnen de kortste keren een druppel aan de neus.

Oost.

Komend weekend gaat de wind naar Oost en dat is niet best voor kale, late jongen. Ook de temperatuur loopt snel op. Misschien nog wel minder dan de omstandigheden van afgelopen weekend toen ze niet gelost werden. Zuidoost is helemaal mis en die kans is op dit moment ook aanwezig. Het is nog maar dinsdag dus kan nog veel veranderen. We gaan het zien.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.