Een Leek

Gisteren liep ik met de voerbus richting mijn hok. Duiven voeren. Buurman A, altijd ge├»nteresseerd in mijn duiven, vroeg het ging met de duiven. Ik zei tegen hem dat bijna alle jonge duiven verdwenen waren van het hok. Achter gebleven van de vluchten. Hoe dit dan kon was zijn vraag. Ik vertelde dat aan verliezen van met name jonge duiven, meerdere oorzaken aan te wijzen waren. Ook het weer is spelbreker. Zo ook afgelopen zaterdag. Dat vond hij vreemd omdat het weer toch prima was in zijn ogen. Mooie blauwe lucht, heerlijk warm, mooie wind uit het Zuidoosten. Ik vertelde dat de eerste 2 punten geen problemen voor duiven opleverden. Punt 3 wel. Zuidoost in de wind is dodelijk. Waarom, als we dit wel weten, gaan de vluchten dan door en worden deze niet afgelast??..  Een echte leken uitspraak. Hier kun je als duivenhouder iets van leren. Van mensen die niets of weinig van de sport weten en dan hun mening geven. Het is inderdaad opvallend dat met een Zuidwestenwind, Buien op de vlieglijn en fris weer niet gelost wordt terwijl als de omstandigheden eigenlijk veel slechter zijn, wel gevlogen wordt. Niet uit te leggen!!. Omstandigheden als afgelopen zaterdag hebben in mijn optiek niets met duivensport te maken. Mooi voor liefhebbers die goed gevlogen hebben maar het verloop sprak boekdelen. Nee, dan was de zondag aardig beter geweest om te vliegen. Maar dit past dan weer niet in de tunnelvisie waar het gros van de liefhebbers last van hebben.

Uitslag.

Afgelopen donderdag met mijn duiven naar Nanne geweest. Was wel heel nieuwsgierig kan ik u vertellen. Met mijn duiven moest wel van alles aan de hand zijn. Opgelucht maar ook enigszins teleurgesteld vertrok ik weer. De gezondheid van mijn duiven was helemaal niet zo slecht als gedacht. Sterker, het advies was om ze afgelopen weekend allemaal mee te geven onder het mom van, beter 6 die wat geleerd hebben dan 15 die nog naar school moeten. De oorzaak van het slechte presteren moest ik volgens Nanne in het hok zoeken. Hij zag namelijk dat mijn duiven herstellende waren van luchtweg problemen. Dat had ik inmiddels al wel in de smiezen en had op voorhand bijna al het windbreekgaas uit de rennen verwijderd. Nanne kwam tot zijn conclusie omdat een meegenomen kweekduif een zware infectie had zonder in aanraking te komen met duiven die onder infectiedruk staan. Het grote aantal achter gebleven duiven had volgens Nanne een andere reden. Containers die overvol zitten misschien???…

Mee.

Donderdag na thuiskomst meteen alles gepakt voor een lapvlucht. Alle nakomers, wegblijvers en overige duiven op 30 kilometer gelost. Bij thuiskomst vlogen de duiven ook rond het huis. Dat leek dus wel goed. Vrijdag alles maar in de korf op een paar duivinnen na die te ver in de rui zitten. Het is voor de meeste jonge duiven een martelgang geworden kan ik u vertellen. Van de 11 jongen ontbraken zaterdag avond nog liefst 6 stuks. Omdat het weer gisteren prima was zijn hiervan nog 3 nagekomen zodat de schade nog mee valt. Die hebben, gezien de omstandigheden, de kop door het halster. Komende week gaan wij maar eens kijken wat we gaan doen. Spelen alhoewel het voor sommige duiven, vanwege het ontbreken van pluim, wel heel moeilijk wordt.

 

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.